mobile-menu facebook twitter youtube

Paspoort, zwembroek, zonnecrème? Check! Alles klaar om te vertrekken op vakantie. Of toch niet? De meeste internationale grenzen zijn terug open, maar het is belangrijk te onthouden dat er verschillende coronaregels gelden, afhankelijk van het land. Deze uiteenlopende regels hebben ook een invloed op de rechten en plichten als werknemer. Lees hier hoe je zo veilig en efficiënt mogelijk op reis vertrekt én terugkomt.

Op 3 mei besliste de Europese Commissie het reisadvies voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie te versoepelen. Vanaf die dag werd het terug mogelijk om op vakantie te gaan. Toch gelden niet in elk land dezelfde regels. Check daarom tijdig voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn op de plek van je bestemming. Een voorbeeld hiervan is dat sommige landen, voor ze toegang tot het grondgebied verlenen, eerst een certificaat voorgelegd moeten krijgen waarop staat of je al gevaccineerd bent of al je corona-antilichamen bezit. Bijkomende informatie vind je op de websites reopen.europa.eu en www.diplomatie.belgium.be.

Alle kleuren van de regenboog
Rood, oranje of groen? We hebben het niet over de beste zwembroekkleur, wel over de zone waarin de reisbestemming zich bevindt. Groen houdt in dat de besmettingskans in een land erg laag is, en rood geeft juist aan dat het risico op besmetting zeer hoog is. Oranje valt tussen de twee in, hier is dus een matige kans op besmetting. Iedere zone vereist een andere aanpak bij terugkomst naar België.

Indien je uit een groene of oranje zone komt uit de Europese Unie is een test en quarantaine niet nodig. Dit is binnen de Europese Unie enkel van toepassing wanneer je terugkomt uit een rode zone en nog niet beschikt over ofwel een vaccinatiecertificaat, een herstelcertificaat of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud. Dit zijn de regels binnen de Europese Unie, daarbuiten gelden strengere regels.

Hoewel het wordt afgeraden, maar je komt toch uit een rode zone buiten de EU, dan dien je je de eerste of tweede dag na thuiskomst te laten testen. In tussentijd ga je in quarantaine en overleef je op series, films en boeken. Hetzelfde scenario, maar je bent daarbovenop ook nog niet volledig gevaccineerd? Ga dan tien dagen in quarantaine en laat je testen op dag één en op dag zeven na je thuiskomst. Een regel die zowel geldt voor reizen binnen als buiten de EU is het invullen van een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF), 48 uur voordat je terug huiswaarts keert. Dit formulier peilt naar de verblijfplaats en de certificaten (herstel, vaccinatie, negatieve PCR-test) die je bezit.

Overmacht?

Na regen komt zonneschijn en na vakantie komt werk. De verschillende reisregels hebben niet enkel een impact op de vakantiemogelijkheden, ze kunnen ook doordringen tot op de werkvloer.

De werkgever kan niet eisen dat diens werknemers niet op vakantie gaan buiten België, die keuze heb je als werknemer helemaal zelf in handen. Wel moet in rekening gebracht worden dat je als werknemer of uitzendkracht niet betaald wordt voor de periode dat je in quarantaine moet ten gevolge van een buitenlandse reis. Enkel quarantaine veroorzaakt door overmacht, bijvoorbeeld door het in aanraking komen met een besmet familielid of huisgenoot, kan gezien worden als een geldige reden. Bij overmacht kun je een uitkering tijdelijke werkloosheid aanvragen bij de RVA. Een tussenoplossing om de quarantaine waar geen sprake is van overmacht te overbruggen, is het hanteren van thuiswerk. Hierdoor zal het loon niet onderbroken worden.

Helaas is telewerk niet voor elke vorm van arbeid mogelijk. Wel worden de vakantiedagen en het vakantiegeld van 2021 niet in vermindering gebracht. De regering heeft door aandringen van de vakbonden beslist dat de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens corona geen negatieve impact zullen hebben in de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld in 2021. Deze regel geldt voor alle werknemers, waaronder ook uitzendkrachten.

Dus, onthoud:

Check niet enkel of je je beide teenslippers hebt ingepakt, raadpleeg ook de geldende coronaregels van de reisbestemming. Vul 48 uur voor thuiskomst het online ‘Passagier Lokalisatie Formulier’ in en ga na of je al dan niet in quarantaine moet en je moet laten testen gebaseerd op de zonekleur (groen, oranje of rood) van de reisbestemming. Val tot slot niet uit de lucht wanneer je loon onderbroken wordt voor de quarantaineperiode en ga na of je recht hebt op een uitkering tijdelijke werkloosheid bij de RVA.

Op vakantie gaan houdt vandaag meer in dan simpelweg je tickets boeken en vertrekken. Indien je van deze extra’s meer stress krijgt dan je op vakantie zal ontspannen is het zeker geen slecht idee om die hangmat gewoon in de tuin op te hangen.

Raadpleeg voor extra informatie de site https://tentoo.be/contact/