mobile-menu facebook twitter youtube

Wat is payrolling en welke voordelen haal je hier als freelancer uit?  

Payrolling is een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke oplossing die het beste van twee werelden combineert: werken met de vrijheid van een zelfstandige met de zekerheid van een vaste werknemer zonder alle administratieve lasten. Dat klinkt alvast veelbelovend, maar wat is payrolling nu juist, hoe begin je eraan en waarom zou je het overwegen?

De betekenis

Het leven van een zelfstandige of een freelancer is niet altijd makkelijk, dat weet Tentoo Payroll Services ook. Een van de grootste zorgen waar werknemers mee zitten? Het op tijd uitbetaald krijgen van facturen door opdrachtgevers. Daar moet je jezelf bij payrolling via Tentoo absoluut geen zorgen over maken. Het woord ‘payroll’ betekent letterlijk dat je op onze loonlijst staat door je aangemaakte contracten en dat je gegarandeerd een loon uitbetaald krijgt. Dit gebeurt snel en zonder risico, zodat jij aan het begin van de maand altijd je rekeningen kan betalen. Een grote bron van stress die wegvalt voor jou, waardoor je zorgeloos van het ondernemerschap kan genieten binnen een veilige omgeving. 

Eenvoudig freelancen zonder zorgen

Freelancen via een payrollcontract bij Tentoo is heel eenvoudig en toegankelijk voor iedereen, van artiesten en consultants tot studenten en zelfs gepensioneerden. Daarnaast kunnen zowel freelancers met een zelfstandigenstatuut als freelancers zonder zelfstandigenstatuut  proeven van het ondernemersleven onder onze vleugels. Wij vormen – als een soort ondernemerscoach – een tussenschakel tussen jou als werknemer en je eigenlijke opdrachtgever. Jij bepaalt daarbij volledig zelf voor wie, wanneer en waar je werkt. Ook het tarief ligt volledig in jouw handen, al geven wij bij Tentoo als ondersteuning een duidelijk overzicht van de verschillende elementen waarmee je rekening moet houden in jouw prijsbepaling.

In tegenstelling tot in het echte zelfstandigenbestaan, sta je er als payrolling freelancer zeker niet alleen voor. Juridisch gezien zijn wij via payrolling jouw gedeeltelijke werkgever tijdens de duur van een opdracht bij jouw zelfgekozen opdrachtgever. Wij ontzorgen jou van alle administratieve, juridische en financiële verplichtingen, zoals de noodzakelijke aangifte bij de RSZ, het contract, het loon, sociale bijdragen, en nog zoveel meer. Daarnaast ben je automatisch verzekerd tegen arbeidsongevallen en kan je altijd bij Tentoo terecht voor gratis sociaaljuridisch advies. Het grootste deel van je tijd? Die kan je investeren in je core business en in wat je écht graag doet: je job, je passie, je onderneming.
Moet je zelf nog iets doen? 

Een heel klein stukje van je tijd ben je via een payrollcontract als freelance medewerker nog zelf verantwoordelijk voor je opvolging. Je persoonlijk My Tentoo account is hierbij jouw ultieme ‘partner in crime’. Dit is een laagdrempelige online tool waar je op één plaats alle contracten, loonbrieven, opdrachtgevers en informatie over werken met Tentoo overzichtelijk terugvindt. Na je online registratie krijg je meteen een automatische mail met je inloggegevens. Die registratie is pas volledig wanneer je in je account een intentieverklaring ondertekent en een kopie van je ID uploadt. 

Naast je eigen registratie moet je alleen nog de correcte gegevens van je opdrachtgever duidelijk invullen, zoals de naam van het bedrijf, het BTW-nummer, het adres van de maatschappelijke zetel en de naam van je contactpersoon daar. Voor de rest moeten zowel jij als je opdrachtgever aan niets meer denken: wij maken het Tentoo-profiel aan voor je opdrachtgever en contacteren hem voor de ondertekening van het contract. Ondertussen kan jouw echte werk via payroll al van start gaan, zonder dat jij moet wachten tot de opdrachtgever zelf contact met ons opneemt. 

Elke opdracht moet minstens één dag op voorhand doorgegeven worden, zodat jij 100% verzekerd bent op de werkvloer. Gelukkig is My Tentoo 24/7 toegankelijk en is er een handige app, waardoor je op elk moment van de dag op een ontspannen manier je nieuwe opdracht vlot kan doorgeven. Daarvoor moet je een aantal gegevens invullen, zoals de locatie (binnen- of buitenland) van je opdracht, het loon en je werkuren per dag. Ga je bij ons van start? Dan begeleiden we jou hierin, zodat je het snel onder de knie hebt. Toch een klein foutje gemaakt tijdens de opstelling van het contract? Geen paniek, alles kan nog aangepast worden voor jij en je werkgever het contract hebben bevestigd. Weeral minder stress.

Financiële zekerheid in combinatie met creatieve vrijheid

Je registratie is voltooid, je hebt je eerste contract aangemaakt en je kan eindelijk beginnen werken via payroll, jippie! De logische stap die daarop volgt is de uitbetaling van jouw loon. Tentoo zorgt voor een gegarandeerde uitbetaling. Hoe dat kan? Wij betalen jouw opdrachten binnen een bepaalde standaardtermijn uit, ten laatste zeven dagen na de goedkeuring van het einde van het contract. Wij betalen dan sowieso uit, ongeacht of de klant de factuur al heeft betaald of niet. Over die onbetaalde facturen, daar moet jij je nooit meer zorgen over maken. 

Op die manier willen we jou laten genieten van dezelfde financiële zekerheid als die van een werknemer met een vast loon. Bovendien kan je, afhankelijk van je opdrachtgever, zelfs profiteren van heel wat extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, ecocheques, kilometervergoeding, internet, telefoonrekening of materiaalkosten. Die combinatie van die financiële zekerheid van een bediende met de vrijheid van een zelfstandige is ongetwijfeld het allergrootste voordeel van payrolling.

Payrollen bij Tentoo zonder of met zelfstandigenstatuut: wat is het verschil? 

Een ander voordeel aan payrolling bij Tentoo? Je kan werken als freelancer zonder zelfstandigenstatuut of als freelancer met een zelfstandigenstatuut. De werking en de registratie blijven uiteraard hetzelfde, al zijn er wel enkele subtiele verschillen die we je graag meegeven. Zo kan je kiezen voor de juiste formule op basis van jouw behoeften.  

Freelancen zonder zelfstandigenstatuut

Wil je graag proeven van het ondernemerschap door je op de markt te bewegen als een freelancer mét de voordelen van een werknemersstatuut? Dan is freelancen zonder zelfstandigenstatuut een flexibele manier om uit te testen hoe goed dit je bevalt. Je kan Tentoo’en op jouw eigen tempo. Je bepaalt volledig zelf wanneer je werkt en hoeveel je verdient, en moet enkel een bijdrage betalen wanneer je effectief een opdracht via My Tentoo factureert. Amper zeven dagen nadat je de opdracht uitvoerde en na goedkeuring van het einde van het contract zal je het bedrag al op je rekening zien staan. Niet slecht als je het ons vraagt.

Ondertussen kan jij focussen op de keuze van je eigen opdrachtgevers, de onderhandeling over de prijs van de opdracht en het doorsturen van dat contract naar ons. Wanneer wij het contract ontvangen, nemen wij al het administratieve geregel van je over. Ook nog leuk om te weten: zelfs zonder dit zelfstandigenstatuut heb je voor je opdrachten recht op voordelen zoals een arbeidsongevallenverzekering en vakantiegeld. Daarnaast bieden wij altijd advies op maat over alles, om zo het beste uit jouw payrollervaring te halen. 

Freelancen met zelfstandigenstatuut

Ben je al aan de slag als zelfstandige of denk je erover na de stap te zetten? Ook om te freelancen met zelfstandigenstatuut regelt Tentoo alles. Dit statuut kan je aannemen op drie verschillende manieren: zelfstandige in hoofdberoep, zelfstandige in bijberoep of student-ondernemer. Jij kan je aandacht richten op zelfontplooiing en groei binnen je job, terwijl wij de administratieve en financiële kant onderhouden. Zelfs je ondernemingsnummer brengen wij in orde voor jou. Onze ondersteuning geldt voor alle vlakken, zowel persoonlijk als professioneel. 

Waar payrolling bij Tentoo echt het verschil maakt tegenover een volledig zelfstandigenstatuut, is dat we aan het begin van de maand al jouw opdrachten uitbetalen, net alsof je vast in dienst zou zijn. Dat levert jou een financiële zekerheid en stabiliteit op waarvan een ondernemer alleen maar kan dromen. Concreet houdt dit in dat je een nettoloon krijgt uitbetaald, dat je nooit meer onverwachte kosten tegenkomt en dat geen enkele factuur onbetaald blijft. Wij zetten voor jou reserves opzij, waar alle maandelijkse kosten of kwartaalkosten zoals BTW en RSZ al mee inbegrepen zijn. Met die reserves betalen wij deze kosten in jouw plaats op tijd, zodat je daar niet over moet nadenken. Door de transparante opstelling van het contract weet je op voorhand welke kosten er aan de opdracht verbonden zijn en ligt het debiteurenbeheer volledig bij ons. Je moet nooit meer achter klanten zitten die niet of te laat betalen en jij kan die vrijgekomen tijd in je zaak steken. Tot slot kan je via My Tentoo voor zelfstandigen alles overzichtelijk volgen, en blijf je vlot op de hoogte van de status van je onderneming. Iets met ‘op een dag’ en ‘de job van je leven vinden’.  

Zelf van start gaan
Als je tot dit punt in de blog bent geraakt, dan betekent dit dat je waarschijnlijk geïnteresseerd bent in payrolling en de voordelen ervan inziet. Heb je na deze blog nog vragen over payrolling of heb je zelf zin om van start te gaan? Neem dan contact op met onze Tentoo-consulenten. Samen bekijken we jouw concrete situatie, sector en doelen, en zoeken we naar de meest interessante formule voor jou. Ongeacht dat statuut of de sector willen we alleen maar het beste voor jou. Dat ‘beste’ uit zich in een service waarbij we op een toegankelijke en tijdsbesparende manier zoveel mogelijk stress willen wegnemen, om zoveel mogelijk voordelen in de plaats te geven. That’s the way we Tentoo!