mobile-menu facebook twitter youtube

Sociaal bureau voor kunstenaars

Tentoo Art staat voor u klaar

Ben jij een creatief talent? Een beeldend of uitvoerend kunstenaar, artiest of freelancer? Afgestudeerd in de kunsten of al jaren in het vak? Vind je de stap naar het zelfstandige statuut nog te spannend? Dan kan je een sterke back-up goed gebruiken. Iemand die voeling heeft met je activiteiten en achter de schermen alle loonadministratie voor zijn rekening neemt. Zodat jij op elk moment in orde bent. Het Tentoo Art team bestaat uit consulenten die ervaring hebben met zowel de reguliere interim sector, als met culturele en creatieve beroepen.

Voor artiesten en artistieke freelancers

Als Erkend Sociaal Bureau voor Kunstenaars (kortweg SBK) van Tentoo ondersteunen we opdrachtgevers, artiesten en medewerkers in de creatieve & culturele sector niet enkel bij loonadministratie. Lees even mee, heb je vragen, contacteer ons.

Concreet worden voor jou arbeidscontracten voorzien op freelance-basis, waardoor je kan genieten van alle voordelen van het werknemersstatuut, maar met de vrijheid van een zelfstandige.

Naast de contractopmaak bieden wij een centraal punt voor allerhande  sociale documenten en geven wij je uitgebreid advies over de zakelijke organisatie binnen de culturele sector, het kunstenaarsstatuut indien je uitvoerend of beeldend kunstenaar bent én verzorgen we simulaties ter ondersteuning van jouw onderhandelingen met een opdrachtgever.

Onze extra troeven

Opbouw naar je kunstenaarsstatuut

Het is eigen aan het beroep van kunstenaar of freelancer dat je niet 5/7 nine to five tewerkgesteld bent. Als werknemer-artiest heb je de mogelijkheid je losse jobs combineren met een werkloosheidsuitkering. Spaar je voor je kunstenaarsstatuut en/of werk je met taakloon, dan volgen we jouw dossier extra nauwkeurig op in functie van je doel en ondersteunen we je bij het vervolledigen en indienen van je dossier bij vakbond of hulpkas.

Na de toekenning van dit voordeel mag je immers ook opdrachten weigeren bij de VDAB indien deze niet in de lijn liggen van je artistieke praktijk. Voor verder advies in verband met werkloosheid en het kunstenaarsstatuut, kan je dit altijd met ons face to face bespreken.

Uitgebreid persoonlijk advies

Dat je in deze sector soms verdwaalt in het bos van wetten en regels is heel normaal!

Bovendien bevat het internet een wir war aan informatie over de zakelijke organisatie binnen de kunsten. Bovendien passen je projecten vaak niet in een duidelijk hokje en werk je doorgaans voor verschillende opdrachtgevers aan wie je kan factureren. Raak je er niet meer wijs uit? Kom even langs en we scheppen terug helderheid. Wij geven met graag advies over prijsonderhandeling, soorten vergoedingen, subsidies, werkloosheid, het kunstenaarsstatuut, auteursrechten en andere zakelijk-artistieke vragen.

Screen Flanders

Ontvang je steun voor het maken van een audiovisueel werk via Screen Flanders, dan wil dit zeggen dat je een lange fictie-, documentaire- of animatiefilm of reeks maakt en je aan de verdere voorwaarden voldoet.

Niet alle uitgaven komen in aanmerking, ook daar bestaan een aantal voorwaarden voor. Eén van die voorwaarden is dat je uitgaven gefactureerd worden vanuit een btw-plichtige onderneming met maatschappelijke zetel en operationele exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest; een voorwaarde waaraan Tentoo Art aan voldoet. Je kan rekenen op advies, berekeningen en facturen conform de huidige regelgeving.

Auteurs- en naburige rechten

Bij Tentoo hebben we geïnvesteerd in een waterdicht proces voor de verwerking van de auteurs- en naburige rechten van je medewerkers. We beschikken als enige SBK in België over een specifieke goedkeuring van de Belgische wetgever op onze werkwijze. Handig, want ‘rechten’ zijn en blijven een veelbesproken topic! Je wil niet dat inkomen uit auteursrechten aanzien zou worden als loon of dat een aangifte op zich laat wachten. Daarnaast kan je rekenen op het gebruik van je eigen licentieovereenkomst OF zorgen wij voor een waterdicht aanpasbaar format.

Werken in het buitenland

Artistieke projecten in het buitenland? Geen probleem. Twijfel je eraan of jouw situatie mogelijk is binnen onze werking, leg je opdracht voor aan 1 van onze ART consulenten. Zij gaan samen met jou op zoek naar de gepaste verwerking. Ook op de nodige verzekeringen kan je rekenen.

Bericht via website - ART