mobile-menu facebook twitter youtube

We weten allemaal dat het studentenleven duur kan zijn en dat een extra bijverdienste als jobstudent daarom meer dan welkom is. Heb je enkele opdrachten gevonden die je zelf kunt kiezen en in beheer bij Tentoo kunt uitoefenen of een job in de horeca gescoord? Dan worden zowel jouw werkervaring als jouw bankrekening zo mooi aangevuld. Maar hoeveel uren mag je eigenlijk werken als jobstudent? En hoeveel mag je maximaal verdienen?

Als student al starten met een job naast je studies is altijd een goed idee! Die studentenjob levert jou basiservaring op voor je cv en zorgt ervoor dat je een nettoloon verdient, waarmee je zelf dingen kunt kopen. Dat nettoloon is het bedrag dat je overhoudt nadat officiële kosten, zoals een sociale bijdrage, ervan af werden getrokken. Hoeveel je mag verdienen als jobstudent hangt af van het aantal uren dat je werkt, ook wel contingent genoemd. Die aantal uren bepalen meteen je statuut.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om te werken als jobstudent?
Je moet minstens 16 jaar oud zijn of 15 jaar en de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs achter de rug hebben om als jobstudent aan de slag te mogen gaan. Eigenlijk is het heel simpel: als jobstudent is studeren je hoofdactiviteit in het voltijds secundair onderwijs of het hoger onderwijs. De job die je naast die studie doet is een extraatje.

Hoeveel uren mag ik werken als student?
Wanneer je aan de slag gaat als jobstudent, moet je rekening houden met dat contingent of het maximaal aantal werkuren per jaar. Dat zijn er 475 in totaal, ongeacht bij hoeveel verschillende werkgevers je werkt. Als je een account aanmaakt op het platform studentatwork.be kun je het aantal gewerkte uren raadplegen en bijhouden via de app, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zolang je onder die 475 gewerkte uren blijft, werk je aan verminderde sociale bijdragen als jobstudent.

Werk je toch meer dan 475 uur? Dan word je automatisch werkstudent. Een werkstudent is een student die in hoofdstatuut nog student is, maar toch meer dan 475 uren per jaar werkt. In dit geval zullen zowel jij als je werkgever hogere sociale bijdragen moeten betalen. Daardoor hou je op het einde van de rit iets minder nettoloon over. Wil je geen werkstudent zijn? Via de applicatie van studentatwork.be kun je een attest krijgen om aan je werkgever te bezorgen met je ‘saldo’ van uren.

Wat mag ik maximaal verdienen als jobstudent?
Hoewel je natuurlijk graag zoveel mogelijk werkt om zoveel mogelijk te verdienen, zijn er niet alleen grenzen aan het aantal werkuren die je mag verrichten, maar ook aan hoeveel je daarvoor mag verdienen. Het minimumloon dat je kunt verdienen, verschilt per leeftijd en per sector. Wanneer je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, moet je geen belastingen betalen en blijf je recht hebben op een verminderde sociale bijdrage. Per jaar kan dit verschillen. In 2021 mocht je bijvoorbeeld maximaal 12.928,57 euro bruto verdienen. Dit is een bedrag waarbij de sociale bijdrage al afgehouden werd.

Die regels voor de inkomsten van een studentenjob gelden vanzelfsprekend alleen wanneer je geen enkele andere inkomsten hebt dan je loon voor die specifieke studentenjob en wanneer je geen werkelijke beroepskosten aangeeft. In het geval van een werkstudent gelden andere regels. De loonlasten liggen daar een tikkeltje hoger. Heb je vragen over jouw situatie? Dan kun je altijd terecht bij Tentoo voor advies en ondersteuning.

Moet ik als jobstudent belastingen betalen?
Je moet geen belastingen betalen als je onder het maximaal te verdienen bedrag blijft. Net daarom is het zo belangrijk om je aantal werkuren en je loon goed op te volgen. Vanaf het moment dat je meer verdient, zal je gewoon belastingen moeten betalen. Het maximale bedrag overschrijden, heeft daarnaast ook effect op de belastingen van jouw ouders. Verdien je meer? Dan ben je niet langer fiscaal ten laste van hen. Concreet houdt dit in dat jouw ouders meer belastingen zullen moeten betalen. Afhankelijk van jullie gezinssituatie zal het maximaal te verdienen brutobedrag verschillen. Ook in het geval van een werkstudent is dit anders: dan betaal je ook een deeltje belastingen.

Krijgen mijn ouders nog kinderbijslag als ik werk als job- of werkstudent?
Werk je niet meer dan de vooropgestelde 475 uur per jaar als jobstudent? Dan zullen je ouders nog steeds kinderbijslag krijgen als je werkt via een studentencontract. Vanaf het moment dat je meer dan 475 uur per jaar werkt, zal de kinderbijslag verdwijnen. Wanneer het om een ander type contract gaat dan een studentencontract, kunnen er andere regels gelden. Aarzel niet om Tentoo aan te spreken om jouw specifieke situatie te bekijken.

Ik ben juist afgestudeerd: mag ik nog werken als jobstudent?
Studeer je af in juni? Dan kun je nog een studentenjob uitoefenen tijdens de zomervakantie, met einddatum 30 september. Als je tot 30 september nog werkt als jobstudent, werk je nog steeds aan voordeligere tarieven wat RSZ, kinderbijslag en belastingen betreft. Studeer je in januari af? Dan geldt dit niet. Zodra je afstudeert en je geen verplichtingen meer hebt tegenover school, ben je student af, en ben je niet meer bevoegd om een studentenjob uit te oefenen. Dan is het tijd voor het echte werk!


Werk je liever als student-ondernemer of student-zelfstandige? Daarover vertellen we je later meer. Wil je daar al meer info over of heb je nog andere vragen over het uitoefenen van een studentenjob? Contacteer ons dan bij Tentoo om jouw situatie samen te bespreken.